Αναγνώριση Προσώπων

Ένα χρήσιμο εργαλείο ή ένα παράνομο σύστημα επιτήρησης;

Η αναγνώριση προσώπου γίνεται όλο και πιο κοινή ως εργαλείο, καθώς υιοθετείται όλο και περισσότερο, εκτός από δυνατότητα μεμονωμένων συσκευών (smartphones, υπολογιστών κ.α.) και ως ολοκληρωμένη εφαρμογή επιτήρησης σε χώρους συνάθροισης κοινού.

Η αυξανόμενη παρουσία αυτής της τεχνολογίας, δημιουργεί πολλαπλές ανησυχίες για τους κινδύνους της ιδιωτικής ζωής. Οι ακτιβιστές ψηφιακών δικαιωμάτων, έχουν ήδη ονομάσει μια τέτοια τεχνολογία επιτήρησης, ως μια «σοβαρή απειλή» για την κοινωνία και τις βασικές μας ελευθερίες. Ο υποθετικός φόβος - ότι οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν την αναγνώριση προσώπου για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των διαδηλωτών - έχει ήδη αποδειχθεί αληθινός.

Η αστυνομία στο Δελχί, χρησιμοποίησε λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό διαδηλωτών, σε πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Ο οποίος μίλησε για έναν νέο νόμο της ινδικής υπηκοότητας που προκάλεσε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Indian Express.

Στις 22 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Δελχί χρησιμοποίησε το λογισμικό αυτόματου συστήματος αναγνώρισης προσώπου (AFRS). Το οποίο οι υπάλληλοι εκεί απέκτησαν το 2018, ως εργαλείο για να βρίσκουν και να αναγνωρίζουν τα εξαφανισμένα παιδιά. Με κύριο στόχο να εντοπίσουν πρόσωπα που ταιριάζουν με μια βάση δεδομένων, όπου υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν συμμετάσχει σε άλλες διαμαρτυρίες γύρω από την πόλη.

Σύμφωνα με την Indian Express, η αστυνομία του Δελχί έχει κινηματογραφήσει εδώ και καιρό αυτά τα γεγονότα διαμαρτυρίας και το τμήμα ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί διαθέτουν αυτό το υλικό μέσω της AFRS. Πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ένα σύνολο δεδομένων με «συνηθισμένους διαδηλωτές».

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας πρόσθεσε σε δήλωση του, ότι «η αστυνομία του Δελχί βεβαιώνει ότι υπάρχουν οι καλύτεροι βιομηχανικοί πρότυποι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κακή χρήση των δεδομένων».

Ωστόσο η ομάδα ψηφιακής υπεράσπισης των δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκε, ζητώντας πλήρη παύση και ανάκληση των AFRS, χαρακτηρίζοντας αυτή τη νέα τεχνολογία ως «πράξη μαζικής επιτήρησης και εντελώς παράνομη».

Οι αρχές επιβολής του νόμου του Χονγκ Κονγκ, έχουν επίσης εδώ και χρόνια πρόσβαση σε τέτοιου είδους τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, όπου οι διαδηλωτές καλύπτουν τα πρόσωπά τους, με ειδικούς προτζέκτορες, για να μην στοχοποιηθούν.

Ορισμένες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν απαγορεύσει αυτήν τη νέα τεχνολογία και οι υποστηρικτές παροτρύνουν κι άλλες περιοχές να υιοθετήσουν τέτοιες απαγορεύσεις.

Στον αντίποδα, η αναγνώριση προσώπου βοήθησε στην εύρεση 3.000 αγνοούμενων παιδιών μέσα σε 4 ημέρες!

Στην Ινδία, εξαφανίζονται 22 παιδιά την ημέρα!

Με τη βοήθεια της αναγνώρισης του προσώπου, η αστυνομία στο Δελχί της Ινδίας, βρήκε τουλάχιστον 2.930 παιδιά που είχαν εξαφανιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης σύμφωνα με το ινδικό κανάλι ειδήσεων NDTV, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται, βοήθησε στην εύρεση αγνοουμένων παιδιών. Σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το Υπουργείο Γυναικών και Παιδιών αναφέρει ότι μεταξύ του 2012 και του 2017, περισσότερα από 240.000 παιδιά αναφέρθηκαν ως αγνοούμενα. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις υποδεικνύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 50.000 εξαφανίσεις ανά έτος. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω τμήμα δημιούργησε το TrackChild, μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες παιδιών.

Η βάση δεδομένων TrackChild και το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία αναζήτησης, ένας οργανισμός προστασίας παιδιών που ονομάζεται Bachpan Bachao Andolan (BBA), έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου, το οποίο παρέδωσε στην αστυνομία του Δελχί. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί, δεν έχει εγκρίνει ακόμη το σύστημα αναγνώρισης προσώπου λόγω διοικητικών δυσκολιών. Από την πλευρά του, ο οργανισμός Bachpan Bachao Andolan (BBA) είναι έτοιμος να δώσει στις αρχές το λογισμικό που έχει αναπτύξει δωρεάν. Όσον αφορά την Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού (NCPCR), συνιστά τη χρήση του προγράμματος και την ενσωμάτωσή του στη βάση δεδομένων TrackChild. Ο εκπρόσωπος της NCPCR, Yashwant Jain δήλωσε:«Είναι πολύ σημαντικό, ένα τέτοιο λογισμικό να μπορεί να βρει παιδιά που αγνοούνται και να τα επιστρέψει στις οικογένειές τους».

Η Αναγνώριση Προσώπων ως προληπτικό μέσο προστασίας χώρων με έντονη επισκεψιμότητα

Άραγε, πόσο πιθανή θα ήταν η αποτροπή έκνομων περιστατικών, εάν δεν υπήρχε στη διάθεση των εκάστοτε υπευθύνων του χώρου, ένα εργαλείο το οποίο θα τους ενημέρωνε ότι ένα «ταυτοποιημένα επικίνδυνο» άτομο κυκλοφορεί εντός του χώρου;

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιτάσσει πλέον την πιο αποτελεσματική και προληπτική προστασία των χώρων με έντονη επισκεψιμότητα. Ειδικά, η αποτροπή περιστατικών τρομοκρατικών ενεργειών, βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας των υπευθύνων ασφαλείας, που αναζητούν τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά προς σε αυτή την κατεύθυνση. Γεγονός πάντως είναι, ότι ένα τέτοιου είδους «εργαλείο» υπάρχει και ονομάζεται «Αναγνώριση Προσώπων». Το συγκεκριμένο λογισμικό βρίσκει εφαρμογή σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, εργοστάσια και γενικά χώρους έντονης επισκεψιμότητας και κινητικότητας.

Η Αναγνώριση Προσώπων ουσιαστικά αφορά σε μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία ανιχνεύει, αναγνωρίζει, ταυτοποιεί και εντοπίζει πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρουν το προσωπικό ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη λειτουργία ανιχνεύει τα πρόσωπα των ανθρώπων που κινούνται εντός συγκεκριμένων ζωνών και τα ταυτοποιεί με τις φωτογραφίες των προσώπων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του συστήματος και τα οποία εκ των προτέρων έχουν χαρακτηριστεί ως «ενδιαφέροντα» .

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ένα τέτοιο πρόσωπο να κινείται εντός του ενδιαφερόμενου χώρου, τότε η εφαρμογή δίδει συναγερμό και στέλνει ενημέρωση στο προσωπικό ασφαλείας.

Η χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού στηρίζεται στην χρήση εξειδικευμένης IP κάμερας εγκατεστημένης στον χώρο, ειδικών αλγόριθμων, καθώς και στην χρήση των φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων του εκάστοτε συστήματος. Κάθε εγγραφή μπορεί να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί.

Μέσω των καμερών, το λογισμικό παρακολουθεί ταυτόχρονα όλα τα πρόσωπα που κινούνται στον καλυπτόμενο χώρο και τα συγκρίνει σε πραγματικό χρόνο, με τις εικόνες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του συστήματος. Σε κάθε ταυτοποίηση εικόνας με το κινούμενο πρόσωπο, ενημερώνεται ο χρήστης, ενώ δίδεται και εσωτερικός συναγερμός-ειδοποίηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το συγκεκριμένο software έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας-ταυτοποίησης, καθότι μπορεί να ταυτοποιήσει φωτογραφίες με live εικόνες ατόμων, ακόμη και αν τα άτομα είναι μεταμφιεσμένα ή έχουν αλλάξει εμφανισιακά. Ταυτόχρονα, παρόλο που οι φωτογραφίες που έχουν εισαχθεί στη βάση δεδομένων διαφοροποιούνται στην κλίση ή στην οπτική γωνία τους σε σχέση με αυτές της live εικόνας, το software έχει δομήσει και συνθέσει έτσι την εικόνα του προσώπου που να αποφεύγονται οι ψεύτικοι συναγερμοί. Το software διαθέτει μεγάλη δυνατότητα επεκτασιμότητας όσον αφορά στη λίστα φωτογραφιών προς αποθήκευση, καθώς και στον αριθμό των IP καμερών που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο.

Face Recognition -τεχνητή νοημοσύνη
Αναγνώρισης Προσώπου & κάμερες ασφαλείας

Η Αναγνώριση Προσώπων μόνο οφέλη μπορεί να αποδώσει στον χρήστη

• Αποτρέπει ή περιορίζει την κλοπή εμπορευμάτων, καθότι προειδοποιείται και ενημερώνεται ο υπεύθυνος ασφάλειας ότι ένας κλέφτης ή ύποπτος έχει εισέλθει στον χώρο του καταστήματος.

• Αποτρέπει τη δαπανηρή, εκ των υστέρων της κλοπής, διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, όπως π.χ. δίκη, νομικά έξοδα κτλ.

• Μείωση λειτουργικού κόστους λόγω περιορισμένης ανάγκης για πολυάριθμο προσωπικό ασφάλειας.

• Αποτελεσματικότερη παρακολούθηση χώρου που απαγορεύεται η είσοδος σε συγκεκριμένα άτομα π.χ. στην αποθήκη ενός καταστήματος δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, πέραν του υπεύθυνου αποθήκης και του διευθυντή.

Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, το software της Αναγνώρισης Προσώπου δεν βασίζεται στην αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του περιορίζεται αποκλειστικά στην ανίχνευση υπόπτων και ταυτοποίηση των προσώπων τους με φωτογραφίες.

Εδώ περιγράφουμε την ενδεικτική λειτουργία διαδικασιών που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αναγνώρισης προσώπων και βρίσκει εφαρμογή μόνο στις χώρες όπου επιτρέπεται νομικά η χρήση του.

  • Εδώ περιγράφουμε την ενδεικτική λειτουργία διαδικασιών που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αναγνώρισης προσώπων και βρίσκει εφαρμογή μόνο στις χώρες όπου επιτρέπεται νομικά η χρήση του.

Πηγές: